Laskuvarjotoimikunnan syystiedote 2018

Terve!

Helteinen kesä on takana. Edellisestä, maaliskuun tiedotteesta onkin vierähtänyt tovi aikaa, joten varsinkin kisakuulumisia on paljon. Erilaisia tapahtumia on myös jo runsaasti suunnitteilla.

Tässä tiedotteessa käsitellään

 • Tulevia tapahtumia
  • Marras-Meeting 3.–4.11.2018 Lahdessa
  • Kalustohenkilöiden tapaaminen Oulussa loka-marraskuussa
  • Hyppylentäjät kokoontuvat loppiaisena 2019 Uttiin
  • Turpaboogie 2019 Föönissä
 • Koulutus ja turvallisuus
  • Turvallisuusasiaa!
  • Uutta materiaalia
  • Lisenssiluokkien ja -kouluttajakelpoisuuksien uusiminen ja hakeminen
  • Koulutuswebinaarin materiaali
 • Myönnetyt tuet vuonna 2018
 • Kilpailuasiaa ja palkitsemisia
  • Kisakuulumisia
  • Ennätyksiä
 • Kauden 2019 SM-kilpailuhakemuksia odotetaan liitossa
 • Vuoden 2019 ilmatilatarpeet kannattaa ilmoittaa nyt

Tulevia tapahtumia

Marras-Meeting 3.–4.11.2018 Lahdessa

Tapahtuma järjestetään Scandic Lahti Cityssä (entinen Cumulus) 3.–4.11. Kutsuttuna ovat hyppykerhojen päättäjät, päälliköt ja kouluttajat. Ohjelmassa tulee olemaan yhteistä ja myös rinnakkaista ohjelmaa, kuten GDPR, Omavalvonta, Toiminnalliset ohjeet ja kelpoisuusvaatimukset 2019, Kouluttajakoulutus, Ison (ja pienen) kerhon johtaminen, Miten palkkaat työntekijän kerholle, Uusi ja uudistuva materiaali, Tulevien tapahtumien esittelyä, Turvallisuusilmoituksien kertomaa, Kuvunkäsittelykoulutus, Erilaisuuden kohtaaminen ja erilaiset oppijat yms. sekä yhteinen illanvietto.

Erillinen kutsu ilmoittautumislinkkeineen sekä tarkempi ohjelma lähetetään syyskuun aikana kerhojen puheenjohtajille ja koulutuspäälliköille. Lisätietoa: timo.kokkonen@laskuvarjotoimikunta.fi.

Kalustohenkilöiden tapaaminen Oulussa loka-marraskuun vaihteessa

Kalustotyöryhmä organisoi kalustohenkilöiden tapaamisen Ouluun. Tästä lähetetään lähiaikoina erikseen kutsu ja lisätietoa kalustohenkilöille.

Hyppylentäjät kokoontuvat loppiaisena 2019 Uttiin

Skydive Finland ry järjestää yhteistyössä Laskuvarjotoimikunnan kanssa loppiaisviikonloppuna 5.–6.1.2019 hyppylentäjien kokoontumisen Utissa. Tilaisuus on jatkoa kaksi vuotta sitten Utissa pidetylle Part NCO -seminaarille. Tällä kertaa tilaisuuden ohjelmassa on mm. lentoturvallisuusasiaa, single-pilot CRM:ää sekä uusimmat ilmailun määräys- ja ilmatilamuutokset. Tilaisuuteen ovat hyppylentäjien lisäksi tervetulleita kerhojen muutkin lentotoiminta-asioista kiinnostuneet vastuuhenkilöt. Tilaisuuden tarkempi aikataulu, ohjelma sekä ilmoittautumisohjeet julkaistaan lähiaikoina. Lisätiedot: simo.aro@laskuvarjotoimikunta.fi.

Turpaboogie 2019 Föönillä

Turpaboogien järjestysvastuu kiertää vuosittain kerhoissa. Seuraava Turpaboogie on hieman erilainen, sillä tapahtuman järjestää Föönin jengi. Turpaboogie järjestetään helmikuun alussa. Kaikkien turpisvieraiden ei tietenkään tarvitse mahtua samaan tuulitunneliin. Puheenvuorot kuullaan auditoriossa Föönin lähistöllä, mutta iso osa oheistoiminnasta tapahtuu tuulitunnelin luona. Puheenvuoroja voi seurata myös tuulitunnelilta etäyhteyden avulla.

Puheenvuorot koskevat ajankohtaisia ja mielenkiintoisia aiheita laskuvarjohyppäämisessä tunnelilentämistä unohtamatta. Tapahtuman tarkempi aikataulu, hinnat sekä ohjeet ilmoittautumiseen julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Koulutus ja turvallisuus

Turvallisuusasiaa!

Tämän vuoden ilmoitusten perusteella Laskuvarjotoimikunta kehottaa huolellisuuteen oppilasvarjojen pakkausten tarkistamisessa. Myös itsenäisillä hyppääjillä on ollut huolimattomuusvirheitä pakkaamisessa – valjasvoltteja yms.

Viime vuoden turvallisuusilmoitusten perusteella Laskuvarjotoimikunta kehotti toimimaan erityisesti törmäysten estämiseksi. Keinoja ovat esimerkiksi:

 • Hyppääjien kokemus ja osaaminen pitää huomioida.
 • Suunnitellun hypyn vaativuus pitää huomioida.
 • Hyvä pokan suunnittelu ja riittävät uloshyppyvälit.
 • Muista avausmerkki ja ilmatilan tarkastus ennen avausta.
 • Tarkkaile ilmatilaa sekä vapaassa että varjon varassa.
 • Noudata sovittua laskeutumiskuviota ja -aluetta.

Tämän vuoden ilmoitusten perusteella Laskuvarjotoimikunta painottaa edelleen em. seikkoja sekä suunnitelmassa pysymistä. Törmäyksen ja läheltäpititilanteiden taustalla ovat olleet suunnitelmasta poikkeamiset ja ”pikasuunnitelmat”. Tämän vuoden tilanteet ovat tapahtuneet sekä vapaassa että varjon varassa laskeutumiskuviossa tai finaalissa.

Uutta materiaalia

Laskuvarjotoimikunta ja Kalustotyöryhmä ovat julkaisseet kesän aikana hiukan uutta materiaalia. Nämä ja paljon muutakin löytyvät parhaiten materiaalipankista.

Muistutuksena Laskuvarjohyppääjän oppaan ja Hyppypäiväkirjan tilausprosessi

Voit tilata oppaita ja hyppypäiväkirjoja alla olevasta linkistä löytyvällä nettilomakkeella. Hinnat (alv 0%):

 • Laskuvarjohyppääjän opas (versio 1.3.2018) SIL jäsenkerhoille hintaan 8 eur/kpl.
 • Hyppypäiväkirja (versio 1.3.2018) SIL jäsenkerhoille hintaan 5 eur/kpl.

Jokaisen lähetyksen hintaan lisätään 15 eur käsittely- ja postituskuluja.

Linkki tilauslomakkeeseen: 

Opas ja hyppypäiväkirja ovat samat ainakin kaudet 2018 ja 2019.

Lisenssiluokkien ja -kouluttajakelpoisuuksien uusiminen ja hakeminen

Muistathan, että voit uusia lisenssisi (A, B, C, D) suoraan netistä ilman erillisen lomakkeen lähettämistä. Kouluttajakelpoisuudet ja lisenssiluokkien korotukset haetaan kuten ennenkin, mutta pdf-lomakkeessa on tuki digitaaliselle allekirjoitukselle. Katso ohjeet: www.ilmailuliitto.fi/laji/laskuvarjourheilu/lisenssit-ja-kelpoisuudet.

Voit myös tulostaa jäsenpalvelusta todistuksen, jossa näkyvät mm. lisenssi, kelpoisuudet, jäsenyydet ja vakuutustiedot. Jäsenpalvelussa voit myös päivittää muuttuneet tietosi ajan tasalle. Hyppylisenssikortit tulevat Cardu-korttina puhelimen Cardu-sovellukseen. Kortin ollessa kännykässä vuosittainen uusinta (A, B, C, D) tapahtuu netistä lähes reaaliaikaisena. Tarpeen vaatiessa (dropzone ei hyväksy sähköisiä, kännykkäsi on niin vanha, ettei saa ladattua tms.) saat liitosta pyynnöstä myös muovisen lisenssikortin. Lisätietoja sil@ilmailuliitto.fi

Koulutuswebinaarin materiaali

LT järjesti verkkoseminaarin 8.5.2018. Siinä käytiin läpi ajankohtaisia asioita. Tilaisuuden esitykset löytyvät LT:n verkkosivuilta.

Myönnetyt tuet vuonna 2018

Tällä kertaa kaikki hakijat saivat kilpailijatukea. Yhteensä jaettiin 4 000 €. Pääosa tuetuista osallistuu tänä vuonna MM-tason kilpailuihin. Tukisummat on ilmoitettu tuen saajille.

Kerhoille on jaettu 2 000 € tapahtumatukina saatujen hakemusten perusteella. Tukea saivat Cessna Boogie 2018-työryhmä, SatLU ry Yyteriboogiet, VLK ry Kauhajoen hyppyleiri, AIK ry kopteriboogie.

Kilpailuasiaa ja palkitsemisia

Keväällä Bedfordin perinteisissä tunnelikilpailuissa saimme suomalaisvoittajan. Joukkue Tempo (Saara Laakko, Otto Virkki, Antti Heinola, Jorma Löfgren) voitti FS 4-way AA-sarjan mestaruuden 19,8 pisteen keskiarvolla.

Norjassa lennetyissä tunneli-EM-kilpailuissa Heidi Lindewall sijoittui ensimmäisessä kansainvälisessä kilpailussaan seitsemänneksi. Lajinahan Heidillä on Freestyle.

Kilpailukausi Suomessa on päättynyt. Eri lajien SM-kilpailuja hypättiin kesän aikana peräti kolmella hyppypaikalla. Kauden ensimmäiset SM-kilpailut hypättiin tarkkuudessa Kroatiassa jo kesäkuussa. Heinäkuu oli kotimaisten kilpailujen aikaa. Vesivehmaalla ratkottiin 2-way CF:n ja CP:n mitalit ja Utissa vapaapudotuslajien mitalit. LT onnittelee mitalisteja.

MM- ja EM-kilpailuista ei toistaiseksi ole tullut mitaleita. Skymess-joukkue sijoittui Wingsuit MM-kilpailuissa neljännelle tilalle. Lajina heillä on Wingsuit Arcrobatic, ja joukkueeseen kuuluvat Sami Sucksforff, Pilvi Keränen sekä Marko Väyrynen.

Suomalaiset olivat hyvin edustettuna naisten FS-sekvenssiennätyksissä (kolmen pisteen 57-way ja kolmen pisteen 60-way) Ukrainassa. LT onnittelee mukanaolijoita. Utissa yritettiin VFS headdown kahden pisteen 24-way Euroopan ennätystä. Tämä, samoin kuin USA:ssa hypätty headdown ME-yritys, jäi tällä kertaa tekemättä. Molemmissa oli vahva suomalaisedustus.

Suomen ennätyksiä.

Canopy Piloting:

 • Nopeus 70 m kaarevalla radalla, yleinen sarja: 2,520 sekuntia, Juho Mäntylä, Vesivehmaa, SM-kilpailut 1.8.2018.
 • Nopeus 70 m kaarevalla radalla, yleinen sarja: 2,799 sekuntia, Klas Ramsay, Wroclaw, Puola, MM-kilpailut 4.7.2018.
 • Maksimipituus vesikosketuksella, yleinen sarja: 117,87 metriä, Juho Mäntylä, Wroclaw, Puola, MM-kilpailut 5.7.2018.

Canopy Formation:

 • 2 hengen sekvenssi, eniten muodostelmia, yleinen sarja: 18 pistettä, Ilmasirkus (Teemu Hietakari, Simo Leminen, Jani Lyttinen kuvaaja), SM-kilpailut, Vesivehmaa, 27.7.2018.

Formation Skydiving:

 • 4 hengen, paras 10 kierroksen keskiarvo, yleinen sarja: 17,0 pistettä, Pro-Team (Kimmo Pohjola, Kalle Pohjola, Eija Suvala, Emilia Sormunen, Petri Mastola, video), SM-kilpailut, Utti, 31.7.2018.

Wingsuit:

 • Aika, kilpailuennätys: 82,9 s, Marko Mäkelä, Ruotsin SM-kilpailut, Vårgårda, Ruotsi, 7.8.2018.
 • Aika, kilpailuennätys: 81,1 s, Marko Mäkelä, SM-kilpailut, Utti, 31.7.2018.
 • Aika, naisten sarja, suoritusennätys: 193,4 s (3 min 13,4 s), Tatjana Maksudov, Utti, 4.8.2018.
 • Matka, naisten sarja, suoritusennätys: 7,364 km, Marja Davidsson, Utti, 4.8.2018.

LT onnittelee palkittuja ja ennätyksen tekijöitä!

Kauden 2019 SM-kilpailuhakemuksia odotetaan liitossa

Nyt on hyvä aika kerholla miettiä mahdollisuutta järjestää SIL:n juhlavuoden kilpailut. Hakuaika päättyy 30. syyskuuta 2018. Lajitoimikunnat ehdottavat hakemuksien perusteella kilpailuja lajivaliokunnalle, joka myöntää SM- kisastatuksen.

Vuosi 2019 on liiton 100-vuotisjuhlavuosi. Liitto hankkii erityiset SM-mitalit juhlavuoden kunniaksi. Kisajärjestäjät voivat myös miettiä, millä muilla tavoin juhlavuosi voisi kilpailuissa näkyä. Kisajärjestäjille on suunniteltu tukea SIL/LT:n kautta esimerkiksi lajimme näkyvyyden parantamiseen (tiedottaminen, katsojat). Lisätietoja täältä ja SIL:n laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehdeltä jari.lehti@ilmailuliitto.fi, 044 261 2587.

Vuoden 2019 ilmatilatarpeet kannattaa ilmoittaa nyt

Vuoden 2019 kilpailut, leirit, tapahtumat yms., jotka tarvitsevat ilmatilaa sivu- tai korkeussuunnassa, on ilmoitettava liiton toimistolle 26.9.2018 klo 16:00 mennessä.

Joustavan ilmatilan käytön (FUA-) konseptin mukaisesti ne tapahtumat, jotka on ilmoitettu ja huomioitu vuosisuunnitelmassa, saavat sovitun etuoikeuden päivittäisessä toiminnassa. Muut saavat päivittäisessä toiminnassa sen, mitä jää vapaaksi.

Ilmoitukset ja lisätiedot: SIL:n edunvalvonta-asiantuntija Juha Silvennoinen puh. 044 774 2228, juha.silvennoinen@ilmailuliitto.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *