Esittelyssä Heli Siekkinen

Laskuvarjotoimikunta julkaisee esittelyjä suomalaisista laskuvarjohyppääjistä. Tällä kertaa vuorossa on Oulu Skydive Centerillä kotikerhoaan pitävä Heli Siekkinen. Helillä on hyppykokemusta 945 hypyn verran ja tunnelitiimaa yli kymmenen tuntia. Tällä hetkellä hän toimii Oulu Skydive Centerin puheenjohtajana. 

Helin hyppyura alkoi vuonna 2014, kun hän varasi itse itselleen tandemhypyn. Tandemhypylle hän lähti autuaan tietämättömänä siitä, että hyppääminen on monille harrastus, eikä pelkästään tandemhypyn kaltainen kertaluontoinen juttu. Tandemille tullessa kerholla oli todella tervetullut olo, ja harrastajien hyvä hyppyfiilis tarttui heti. Hypyn jälkeen kerholta poistuessa oli jopa hieman haikea olo, ja ihmisiä ja fiilistä jäikin kaipaamaan.

Oman osuutensa päätöksessä jatkaa lajia tekivät myös kerholla näytetyt hyppyvideot ja se, että hyppääjät houkuttelivat ilmoittautumaan alkeiskurssille. Heli kertoo yleensäkin tavoittelevansa uusia kokemuksia, testaavansa uusia juttuja usein ja tasapainottelevansa epämukavuusalueen rajalla mielellään. Siksipä ajatus alkeiskurssille osallistumisesta alkoi tuntua hyvältä. Parin viikon miettimisen jälkeen Heli ilmoittautui vuoden viimeiselle kurssille.

Alkeiskurssilla tavoite oli jo selkänä mielessä; ainakin 10-sekuntinen suoritus pitäisi hypätä. Sitten osaisi tehdä päätöksen siitä, onko laskuvarjohyppääminen oikea ja sopiva laji. Homma kuitenkin tuntui oikealta jo ensimmäisestä hypystä lähtien. 3- ja 5-sekuntiset suoritukset tuottivat hieman vaikeuksia ja saivat hetkellisesti jopa pohtimaan koko touhun mielekkyyttä. Kun Heli kuitenkin hyppäsi lyhyet vapaat hyväksytysti läpi, oppilasuran loppu sujui helposti ja vaivattomasti.

Lisenssin saamisen jälkeen harrastus jatkui suurelta osin hyppykaverien vuoksi. Heli pohtii, että lajin kautta pääsee tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin ja on ilo huomata, että heidän kanssaan löytyy yhteisiä asioita myös tymäpäivinä ja hyppäämisen ulkopuolella. Kavereiden lisäksi parhaita puolia lajissa on jatkuvat haasteet ja niiden voittaminen. Myös tandemhyppyjen kuvaaminen on mieluista tekemistä. On ilo auttaa ihmisiä toteuttamaan monesti pitkäaikainenkin haave tandemhypystä. Paras onnistumisen tunne tulee, jos saa vielä houkuteltua tandemoppilaan alkeiskurssille.

Heli harrastaa free-hyppäämistä ja haluaa kehittää taitojaan jatkuvasti. Hyppääminen on joka päivä itsensä haastamista ja voittamista. Eteenpäin ajaa ikään kuin halu kokeilla kuinka pitkälle pääsee ja mitä kaikkea lajissa voi saavuttaa. Saavutuksia onkin ehtinyt jo tulla. Pari vuotta sitten Heli asetti tavoitteekseen osallistua naisten head down -ennätyshypylle. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä tässä vaiheessa hetukka ei vielä taivaalla onnistunut. Päätöstä seurasi intensiivinen harjoittelujakso taivaalla ja tunnelissa, ja lopulta paikka ennätyspokalta oli saavutettu. Ennätysviikonlopun aikana suunnitelmat kuitenkin hieman muuttuivat ja lopulta Heli löysi itsensä naisten head up -ennätyspokalta, jossa tehtiin Suomen ja samalla myös Euroopan ennätys.

Heli neuvoo muita hyppääjiä asettamaan sopivia pieniäkin tavoitteita, jotta tavoitteiden saavuttamisia ja onnistumisia tulee usein. Juuri onnistumisen tunne onkin yksi niistä asioista, jotka Heliä lajin parissa pitävät. Omat tavoitteet ovat muuttuneet suurpiirteisistä ”haluan kehittyä” -tavoitteista konkreettisemmiksi, esimerkiksi vaikkapa ennätyshypylle osallistumiseksi. Eräs Helin tavoite on myös freestylen treenaaminen ja mitalin nappaaminen SM-kisoista.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on myös kouluttajan ura. Keväällä on tarkoitus hankkia vapaapudotuskouluttajan kelpoisuus. Kotikerhollaan Heli on free-hyppääjistä kokeneimmasta päästä ja hän on jo ehtinyt opettaa freen saloja tuoreemmille hyppääjille. Muiden opettaminen on mukavaa, ja siitä tulee erittäin hyvä fiilis, kun saa auttaa uusia hyppääjiä ja siirtää omaa tietotaitoaan heille. Siksipä Heli odottaa innolla myös oppilaiden kouluttamista.

Seuraa Heliä instagramissa @heli.elina

Jos haluat oman tai kerhokaverisi esittelyn koko hyppykansan luettavaksi Laskuvarjotoimikunnan nettisivuille, ota yhteyttä sähköpostilla!