Laskuvarjotoimikunnan syystiedote 2021

Tässä tiedotteessa käsitellään:

 • Laskuvarjohyppääjän opas 2022.
 • Kerhoille materiaalia ja LT:n verkkosivut
 • Turpaboogie 2021
 • Turvallisuuskatsaus Turpaboogeissa – kerhojen hyppymäärät tarvitaan
 • Hyppylentäminen
 • Kouluttajien jatkokoulutustapahtuman 20.–21.11.
 • Kalustoasiaa
 • Kilpailuasiaa
 • Liiton terveiset

Tiedote on lähetetty SIL:n osoiterekisterin kautta kaikille, jotka ovat ilmoittaneet lajikseen laskuvarjohyppy. Tiedotteita on luettavissa Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuilta ja Kerhoille jakoon -Google Drive -kansiosta.

Laskuvarjohyppääjän opas 2022

Oppaan versiota 1.3.2021 tullaan hiukan päivittämään myös kaudelle 2022, kuten uusia kuvia, virheiden korjausta yms. pientä. Vuoden 2021 malli on kuitenkin täysin käytettävissä myös vuonna 2022, mikäli niitä on jäänyt kerhoille varastoon yms. Laskuvarjohyppääjän opas on luettavissa LT:n verkkosivuilla, ja sen kertaaminen aika ajoin on kaikille suositeltavaa.

Kerhoille materiaalia ja LT:n verkkosivut

Uutta materiaalia on taas julkaistu, mm. päivitetty Laskuvarjohyppykouluttajan opas, osa 2 – Ohjeita kouluttajille sekä ruotsinkielinen alkeiskurssiopas. Kesästä lähtien on koottuna uusittuja videoita oppilaiden koulutusohjelman mallisuorituksista. Uusi kouluttajamateriaali esitellään tarkemmin ja laajemmin kouluttajien jatkokoulutuksessa 20. marraskuuta. Koulutuspäälliköt ovat avainasemassa kerhoissa jakamaan tietoa uusista materiaaleista ja niiden käyttämisestä, joten pyydämme teitä olemaan aktiivisia tässä asiassa.

LT:n verkkosivut

Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuille on lisätty sivu, jossa julkaistaan hyödyllisiä linkkejä: http://laskuvarjotoimikunta.ilmailuliitto.fi/linkit/. Ensimmäinen linkki johtaa USPAn vajaatoimintavideoihin.

Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuilla laskuvarjotoimikunta.fi on paljon muutakin materiaalia. Käy tutustumassa ja hyödynnä!

Turpaboogie 2021

Alavuden Ilmailukerho ja Laskuvarjotoimikunta järjestävät perinteiset Turpaboogiet 30.–31.10. Seinäjoella, Hotelli Sorsanpesällä. Tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti syksyllä, koska aikaisempi ajankohta helmikuussa jouduttiin perumaan koronan takia. Koko tapahtuma, luennot, ruokailut ja iltaohjelma ovat myös poikkeuksellisesti saman katon alla.

Luennoilla luvassa tiivis setti asiaohjelmaa hyppäämisen ja tunnelilentämisen tiimoilta. Tapahtuman ohjelmisto julkaistaan viikolla 41. Lipunmyynti käy hyvää tahtia, joten Turpiksissa näet kaikki kaverit ympäri Suomen. Liput: https://ssl.tapahtumakone.fi/turpis2021.

AIK seuraa koronapandemian vaikutuksia ja tiedottaa tarpeen vaatiessa poikkeusjärjestelyistä tapahtuman Facebook-sivulla, jossa on kaikki tiedotus: https://www.facebook.com/events/372649307264930.

Turvallisuuskatsaus Turpaboogeissa – kerhojen hyppymäärät tarvitaan

Turvallisuuskatsausta varten pyydetään kerhoja ilmoittamaan vuoden 2021 hyppymäärät (kokonaismäärä; tandemit pommit mukaan lukien (THM ja oppilas = 1 hyppy kerhon kokonaishyppymäärässä); oppilashypyt, pakkolaukaisuhypyt (= PL, tumppu) ja novatasohypyt 1–7.

 • Esimerkiksi: kokonaismäärä 2331; tandemhyppyjä 85; oppilashyppyjä 950, joista PL-hyppyjä 200 ja novatasoja 1–7 370 kpl.

Ilmoitukset 23.10.2021 mennessä: kimmo.paularanta@laskuvarjotoimikunta.fi.

Osa kerhoista on luvut jo ilmoittanutkin Turpaboogiekutsun perusteella, josta kiitos!

Hyppylentäminen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisi kesällä turvallisuustutkinnan Immolan lentokentällä 8.8.2020 tapahtuneesta lento-onnettomuudesta. Tutkinnan tavoitteena on lentoturvallisuuden edistäminen ja kehittäminen. Tutkintaryhmä teki useita huomiota lentokoulutuksen suunnittelun ja dokumentoinnin parantamiseksi. Traficom antoi suosituksina kehitysehdotuksia, jotka liittyvät muun muassa koulutukselle asetettuihin vaatimuksiin sekä koulutuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja dokumentointiin.

Yksi suosituksista on, että hyppylentäjien koulutuksen ja perehdyttämisen hyppylentotoimintaan tulisi perustua yksityiskohtaiseen kirjalliseen koulutusohjelmaan. Tämä koulutus ja perehdyttäminen tulisi dokumentoida.

Hyppylentäjien, puheenjohtajien ja kerhojen turvallisuusryhmien seminaari

Muun muassa edellisiin suosituksiin liittyen Laskuvarjotoimikunta järjestää tammikuussa 2022 hyppykerhojen lentäjille, puheenjohtajille ja turvallisuusryhmille seminaarin. Tarkempi päivämäärä on vielä auki, mutta se julkaistaan marraskuun aikana. Painopiste seminaarissa on hyppylentämisen ja sen koulutuksen organisoimisessa kerhoissa. Toki yleisemminkin turvallisuuteen liittyviä asioita otetaan esille. Ohjelma suunnitellaan siten, että ”keskellä päivää” on yhteinen osuus ja ääripäissä spesiaalimmat (lentäminen/hyppääminen) jutut. Tilaisuus striimataan ja tallennetaan myös katsottavaksi etänä ja jälkikäteen.

Kouluttajien jatkokoulutustapahtuma 20.–21.11.

Laskuvarjotoimikunta ja eksaminaattorit järjestävät kouluttajien jatkokoulutustapahtuman 20.–21.11.2021 Helsingissä Hotelli Arthurissa ja Föönissä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille vapaapudotuskouluttajille ja hyppymestareille, tosin tandemasioita ei ohjelmassa ole. Tapahtumaan ei ole kerhokohtaisia osallistumisrajoituksia. Koulutus myös striimataan, joten etäosallistuminen on mahdollista.

Osallistumismaksu on 20 € SIL-jäsenet / 40 € ei SIL-jäsenet, etäyhteydellä koulutus on maksuton. Maksuun sisältyy ohjelma, koulutusmateriaali, kokousruokailut ja päivällinen sekä sunnuntaina alennettu lentohinta (300 € / h) Föönissä. Föönissä ei SIL-jäsenen tuntihinta on 525 € / h.

Tunneliosuuteen voi osallistua vain Fööni Proflyer-statuksella olevat kouluttajat. Jos et ole lentänyt aiemmin tunnelissa ja haluat tiimaa, ole pikaisesti yhteydessä Joreen: jorma.lofgren@laskuvarjotoimikunta.fi. Tunneliosuuden teorian klo 10–12 aiheena on kouluttajien vapaapudotustaidot. Tunneliosuudessa treenataan peruslentotaitoja, joista on hyötyä ihan kaikille vapaapudotuskouluttajille.

Ilmoittautuminen tapahtuu webropol-lomakkeella https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/d79ddc15-12b7-47ce-9c45-7137dd1da2e3?displayId=Fin2371837 31.10.2021 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova, koska sekä hotelli että Fööni tarvitsevat tiedot osallistujista hyvissä ajoin.

Koulutuksen kutsukirje ohjelmineen löytyy täältä.

Kalustoasiaa

Kalustollisia syysterveisiä kaluston huoltajille!

Aktiivinen hyppykausi alkaa olemaan kuluvalta kaudelta loppupuolella ja ollaan siirtymässä kalustonhuollon pariin. On aika alkaa verryttelemään pakkauslihaksistoa ja muistutella mieliin reservinpakkauksen yksityiskohtia sekä oikeaa suuntaa ompelukoneen lähestymiseen. Näissä operaatioissa on aina suuri apu valmistajan manuaali, josta voi helposti palauttaa mieliin nylonkompression yksityiskohtia ja koneen säätöjä.

Kuluvalla kaudella on löytynyt muutamia reppuja, joissa reservin pakanneilta henkilöiltä on jäänyt manuaali lukematta tai ainakin oman työnjäljen ja pakkauksen toimivuuden kriittinen arviointi täysin tekemättä. Myös muita kalustollisia toimenpiteitä on löytynyt, joissa omaa työnjälkeä ei ole arvioitu eikä edes kriittisesti tarkasteltu heti työn tultua tehdyksi vaan selkeät puutteet tehdyssä työssä on jääneet käyttäjän löydettäviksi. VV:n Cypres-luupin solmujakin on toteutettu vahvalla käsityön leimalla, vaikka selkeät ohjeet löytyvät laitteen valmistajan tekemästä manuaalista.

Kalustotapaaminen järjestetään hetimiten vuodenvaihteen jälkeen ja teema on vahvasti kertaus painotteinen, jotta vastaavilta löydöiltä vältyttäisiin kaudella 2022. Ajankohdasta ja paikasta tiedotetaan hieman myöhemmin. Mikäli nyt jo herää ajatuksia tai toivomuksia sisältöön niin laita viestiä jsistonen@gmail.com.

Kilpailuasiaa

SIL:n maajoukkueurheilijat löytyvät LT:n verkkosivuilta.

Uudet Suomen ennätykset 2021

 • Ilmasirkus 21 p. 2-way CF Sekvenssi, eniten muodostelmia 17.8.2021, MM-kisat, Tanay, Venäjä
  • Simo Leminen, Teemu Hietakari, Jani Lyttinen (video).
 • CF suurin sekvenssi 9-way 2 p, 22.8.2021, Immola, Imatra
  • Pasi Pirttikoski, Heikki Kammonen, Lauri Rantaniemi, Matti Pirttikoski, Marko Paukkunen, Salla Kalsi, Jari Lehti, Jukka Rönkkö, Markus Rytömaa
  • Ulkopuolinen kuvaaja Ilari Karppinen.
 • CF suurin sekvenssi 9-way 3 p, 22.8.2021, Immola, Imatra
  • Pasi Pirttikoski, Heikki Kammonen, Lauri Rantaniemi, Matti Pirttikoski, Marko Paukkunen, Salla Kalsi, Jari Lehti, Jukka Rönkkö, Markus Rytömaa
  • Ulkopuolinen kuvaaja Ilari Karppinen.
 • Tatjana Maksudov WS Matka Naiset, 2670 m, 23.7.2021 SM-kisat Vesvehmaa.
 • Tatjana Maksudov WS Matka Naiset, 2700 m, 24.7.2021 SM-kisat Vesvehmaa.
 • Tatjana Maksudov WS Matka Naiset, 2761 m, 18.8.2021 MM-kisat Tanay, Venäjä.
 • Tatjana Maksudov WS Aika Naiset, 72 s, 17.8.2021 MM-kisat Tanay, Venäjä.
 • Juho Mäntylä CP Drag Distance 129,40 m, 11.8.2021 MM-kisat Tanay, Venäjä.

Laskuvarjotoimikunta onnittelee lämpimästi kaikkia ennätyksien tekijöitä!

Lentotehdas Oy järjestää Ilmailuliiton alaiset tuulitunnelilentämisen SM-kilpailut 2021 vapaalentotunneli Föönissä 29.–30.10.2021. Kisoissa kilpaillaan kahdeksassa eri sarjassa ja mukana on maan laskuvarjourheilun sekä vapaalentämisen koko terävin kärki!

SM-kilpailut 2022

SM-kilpailuihin toivotaan taas runsasta osanottoa. Mukaan vain rohkeasti!

Kilpailujen järjestäjältä voi tiedustella omista mahdollisuuksista osallistua, mikäli olet vasta hyppyharrastuksen alussa. Kauden aikana on aikaa treenata kilpailusääntöjen mukaisesti. Omaa tasoaan voi verrata muihin ja itseensä seuraavina vuosina. Kaikki eivät voi voittaa, kaikilla voi silti olla kivaa.

Kauden SM-kilpailut:

 • Tunnelilentäminen, FS4way, VFS 4way, D2W ja D4W sekä Freestyle. Lentotehdas Oy, Fööni 25.–27.3.2022, taneli@lentotehdas.fi.
 • Wingsuit, Freestyle ja CF2way. Hämeen Laskuvarjourheilijat ry, Vesivehmaa 5.–8.8.2022. kristiinatsiledaki@gmail.com.
 • Canopy Piloting. Alavuden Ilmailukerho ry, Gryttjom, Ruotsi. (aikataulu avoin) mantyla@alavudenik.fi.
 • Utin Laskuvarjokerho ry, (aikataulu ja paikka avoin).

Liiton terveiset

Uusi jäsenrekisteri SILMARI on nyt jäsenten käytössä

Ilmailuliiton jäsenen oma sähköinen jäsenkortti löytyy nyt SILMARI-jäsenrekisteristä osoitteesta https://oma.ilmailuliitto.fi/. Voit kirjautua palveluun sähköpostiosoitteellasi. Palvelussa voit tarkistaa jäsentietosi tietokoneella ja mobiililaitteella, lukea uusimmat Ilmailu-lehdet, tehdä urheilijasopimuksen, ostaa FAI-lisenssin ja vaikka tulostaa jäsenkortin. Jäsenkortti on sähköinen ja korvaa jatkossa Cardun.

Lisenssejä ja kelpoisuuksia viimeistellään, samoin etuuksia ja muitakin toiminnallisuuksia tulee jatkossa lisää. Toiminnassa on jo lisenssikortin näyttäminen (kirjaudu sisään, napsauta voimassa olevaa lisenssiä; kortti myös ”kääntyy ympäri” sitä napsautettaessa). Tarvittaessa saat sen myös tulostettua paperille sovelluksesta. Lisenssin uusiminen sovelluksen kautta ei ole vielä toiminnassa, eli toimitaan kuten Liiton sivuilla on ohjeistettu (täytetään verkossa lomake ja allekirjoitetaan digitaalisesti TAI ”perinteisesti”; lomake liiton sivuilta, täyttäminen, tulostus, allekirjoitukset, skannaus tai valokuva ja sähköpostin liitteenä liiton toimistoon).

Jäsenvastaavien näkymä oman kerhon tietoihin löytyy osoitteesta https://silmari.ilmailuliitto.fi/.

Jos huomaat toimimattomuutta, et pääse kirjautumaan palveluun tai tarvitset lisätietoa jostain asiasta, ota yhteyttä sähköpostitse jasenasiat@ilmailuliitto.fi.

Pääset Ilmailuliiton jäsenpalveluun tuttuun tapaan myös Ilmailuliiton internet-sivuilta kohdasta Jäsenelle.

Ilmailuliiton jäsenedut 2022

Vakuutukset säilyvät laskuvarjohyppääjille ja laskuvarjokerhoille samanlaisina kuin olivat 2021. Löydät kaikki jäsenedut näppärästi edellä mainitusta SILMARI-jäsensovellutuksesta alavalikon kohdasta ”Jäsenedut”.

Toimintalukuja 2021

Liitosta kysellään marraskuussa kerhoilta jälleen toimintalukuja kaudelta 2021; vastaaminen näihin kyselyhin on erittäin tärkeää. Tarvitaan mm. vakuutusyhtiöön tandemhyppymääristä.

Ilmailun maailma -sarjan jaksot voi katsoa ilmailuliiton YouTube-kanavassa

Käy tutustumassa vasta TV:stäkin tulleeseen sarjaan. Jaksossa 4 on mukana hyppäämisen esittelyä.

 

Nähdään Turpaboogeissa!

Laskuvarjotoimikunta