Laskuvarjotoimikunnan kevättiedote 2023

Hyppykausi 2023 on jo avattu – on aika laskuvarjotoimikunnan tiedotteelle.

Tiedote pdf-muodossa.

Tässä tiedotteessa käsitellään:

 • LT:n kokoonpano 2023
 • Laskuvarjohyppääjän oppaan ja HPK hinta sekä tilaaminen
 • LT:n verkkosivut
 • Turpaboogie 11.–12.2.2023 – Kuulumiset
 • Turvallisuusilmoitusten kertomaa vuodelta 2022
 • Paraportal
 • Kouluttajakurssit 2023
 • Valmentajakoulutus
 • Kilpailuasiaa
 • Kalustoasiaa
 • Liiton terveiset

LT:n kokoonpano 2023

 • Timo Kokkonen, puheenjohtaja ja tiedotus
 • Petri Lydén VPJ sekä oppilaskoulutus ja kuvunkäsittely
 • Henrik Erkkilä, tietojärjestelmät
 • Tomi Kallunki, tandemkoulutus ja kalustoasiat
 • Simo Leminen, kilpailu ja tuomarointi
 • Kimmo Paularanta, turvallisuus ja kouluttajakoulutus sekä verkkosivut
 • Jussi Sistonen, kalustoasiat ja kuvunkäsittely
 • Leenä Väistö, vapaalentotunnelilentäminen ja valmennus

Toimikunnan jäsenet ovat hyppääjiä, jotka tekevät yhdistystyötä vapaaehtoisvoimin. Toimikunnan jäsenet tavoitat parhaiten sähköpostitse. Osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@laskuvarjotoimikunta.fi. Laskuvarjotoimikunnan yhteinen sähköpostilista on lt@laskuvarjotoimikunta.fi.

Hyppypuolen FAI-delegaattina ja varadelegaattina (ISC, Skydiving Commission) jatkavat Pasi Pirttikoski (delegaatti) ja Mauri Väistö (varadelegaatti).

Laskuvarjohyppääjän oppaan ja HPK hinta sekä tilaaminen

Tilaa Laskuvarjohyppääjän oppaita ja Hyppypäiväkirjoja tilauslomakkeella tästä linkistä. Opas maksaa Liiton jäsenyhdistyksille 8 € ja HPK 5 €. Jokaisen lähetyksen hintaan lisätään 15 € käsittely- ja postituskuluja

(vastaava teksti löytyy LT:n sivuilta kohdasta Materiaalipankki // Koulutuspäällikön kansio). Minimitilausmäärä on 10 tuotetta.

Opasta ei päivitetä vuonna 2023. Ts. vuoden 15.2.2022 versio on täysin käytettävissä myös tänä vuonna.

LT:n verkkosivut

Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuilla laskuvarjotoimikunta.fi on paljon hyödyllistä materiaalia. Käy tutustumassa ja hyödynnä!

Linkit toimivat siten, että LT:n verkkosivuilla oleva linkin osoite johonkin materiaaliin ei muutu, vaikka itse tiedosto ”sen takana” päivitetään. Näin kerhojen on helpompi linkittää LT:n dokumentteja omaan materiaaliinsa.

Turpaboogie 11.–12.2.2023 – Kuulumiset

Uutinen Turpaboogeista ilmailuliiton sivulla, josta alla lyhennetty versio.

Laskuvarjourheilijoiden vuotuinen tapaaminen – Turpaboogie – järjestettiin Tandemtehtaan ja Laskuvarjotoimikunnan toimesta Helsingissä 11.–12.2.2023 paikkana Fööni ja Pihka Sompa. Paikalla oli noin 100 innokasta hyppäämisen harrastajaa kuuntelemassa monipuolisia esityksiä suomalaisten ja parin ulkomaalaisenkin asiantuntijan voimin.

Tandemtehtaan Mauri Väistö oli saanut tapahtumaan mukaan muun muassa Amy Chmeleckin, joka luennoi isoway-hyppäämisestä ja kertomaan Project 19 kuulumiset. Amylla on 20 000 hyppyä ja 4 000 tuntia tuulitunnelikokemusta. Maailmanennätyksiä on plakkarissa 20 kpl. Maailmanmestaruuksia 5 ja jenkkimestaruuksia 10. Amy on Red Bull Air Force -tiimin jäsen, ja hän on ollut mukana lukemattomissa eri elokuvaproggiksissa ja stunteissa. Lisää informaatiota pidetyistä esityksistä löytyy Laskuvarjotoimikunnan sivuille.

Luentojen lisäksi ohjelmaan kuului lauantai-illan perinteinen palkintojen jako.

Ensin palkittiin uudet Suomen ennätykset. Ilmasirkus (Teemu Hietakari, Simo Leminen ja Jani Lyttinen) olivat jälleen parantaneet Canopy Formation (CF) 2-way sekvenssin ennätystä. Uusi ennätys on 26 pistettä!

CF-lajissa tehtiin kaksi muutakin ennätystä. Pasi Pirttikoski, Matti Pirttikoski, Jari Lehti, Marko Paukkunen, Lauri Rantaniemi ja Petra Vuorinen tekivät 6-waylla 4 pistettä täyspuruilla. Toinen oli suurin 2 pisteen sekvenssi 10-way, jossa olivat mukana Pasi Pirttikoski, Jukka Rönkkö, Terhi Lehtonen, Markus Rytömaa, Heikki

Kammonen, Jari Lehti, Marko Paukkunen, Matti Pirttikoski, Salla Kalsi ja Petra Vuorinen. Molemmilla edellisillä ennätyksillä oli lisäksi kuvaajana Teemu Hietakari.

Lajissa Canopy Piloting (CP) teki Juho Mäntylä pituudessa uuden Suomen ennätyksen 150,16 m.

Wingsuitin (WS) naisten matkan Suomen ennätys parani kaksi kertaa Tatjana Maksudovin toimesta. Ensimmäinen oli 3 046 m ja seuraavana päivänä hän vielä teki tätäkin paremman tuloksen 3 552 m. Lisäksi Jussi Lahenius teki avoimessa sarjassa nopeudelle uuden Suomen ennätyksen 297 km/h ja Marko Mäkelä ajan ennätykseksi 85,7 sekuntia.

Ilmailuliiton hopeinen ansiomerkki jaettiin Simo Arolle. Ansiomerkki annetaan tunnustuksena Suomen siviili-ilmailun hyväksi suoritetusta työstä tai saavutuksesta.

Laskuvarjotoimikunnan elämäntapapalkinnon sai Olli-Pekka ”Oopee” Luomajoki. Elämäntapapalkinnon kriteereinä ovat:

 • Vähintään 25 vuotta ”elämäntapaa”.
 • Elämäntapa on auttanut huomattavasti lajia ja lajin parissa olevia.
 • Kansainvälinen toiminta tai todella merkittävä ja arvostettu kansallinen toiminta.

Oopeen kohdalla nämä kriteerit täytyvät kirkkaasti.

Vuoden laskuvarjourheilija – Nesteen malja – luovutettiin Juho Mäntylälle. Valinta tehtiin kansainvälisen kisamenestyksen perusteella MM-kilpailuissa Eloyssa USA:ssa Canopy Piloting -luokassa, jossa oli 67 kilpailijaa. Juhon paras yksilösijoitus oli pituuden 8. ja kokonaistuloksissa 14. Nämä ovat todella merkittäviä lajissa, jossa on paljon kilpailijoita, joista moni tekee sitä ammatikseen. Kuva: Mike Mcgovan.

Laskuvarjotoimikunta onnittelee ennätyksiä tehneitä ja palkittuja! 

Turvallisuusilmoitusten kertomaa vuodelta 2022

Viime vuonna Suomen tilastoitu hyppymäärä ylitti 2 miljoonan hypyn rajan, vuoden lopussa oli hypätty
2 006 217 kertaa. Urheiluhyppääminen aloitettiin Suomessa vuonna 1962, jolloin hypättiin 22 hyppyä.

Hyppyvuosi 2022 oli hyppymäärältään hiljaisempi kuin vuosi 2021, 35912 hyppyä. Myös turvallisuusilmoituksia tehtiin vähemmän kuin edellisenä vuonna, 192.

Oppilastoimintaa koskevia ilmoituksia tehtiin enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen. Erityisesti jatkokoulutusvaiheen ilmoitusmäärä kasvoi merkittävästi. Oppilailla yleisesti loukkaantumisia oli enemmän kuin viime vuosina.

Itsenäisillä hyppääjillä oli useita tarkastusvirheitä, mm. automaattilaukaisin oli unohdettu laittaa päälle tai napattiin kaverin varjo selkään. Kouluttajat tekivät myös tarkastusvirheitä, erityisesti hyppylasien kireyden tarkastamisessa oli puutteita.

Taivaalta putosi mm. useita kameroita ja puhelimia. Varusteiden putoamisesta voi olla vakavia seurauksia. Pienenkin esineen liike-energia on suuri, jos se putoaa korkealta.

Huolellinen pakkaaminen on aliarvostettua, erityisesti kierteiden poistaminen punoksista olisi saattanut säästää muutaman varavarjolennon.

Oletpa kouluttaja tai itsenäinen hyppääjä, varusteiden tai toiminnan tarkastaminen ei saa olla rutiini – tiedä mitä teet ja miksi teet sen. Kiire on hyppääjän pahimpia vihollisia: voit olla johdonmukainen ja ripeä, mutta kiire pitää unohtaa ennen kuin alat koota pokaa ja/tai suunnitella omaa hyppyäsi.

Kimmon Turpaboogien esitelmä löytyy LT:n sivuilta. Ja jos haluat tulostaa kerhon seinälle tms. yllä oleva QR-koodin, niin siihen löytyy valmista materiaalia täältä.

Paraportal

Paraportal on sovellus, joka on suunnattu alkuun hyppääjille sekä tunnelilentäjille, ennen kaikkea myös näistä kiinnostuneille. Sovelluksen tarkoituksena on tuoda yhteen paikkaan lajien sisältö, sekä ihmiset.

Päällimmäisinä ominaisuuksina ovat sovelluksesta löytyvät:

 • Lajien logbookit pilvitallennuksella hyppymäärien ja tunnelitiiman seuraamista varten.
 • Tapahtumakalenteri kaikista tapahtumista. Kalenterin tarkoitus on tuoda lajien tapahtumat ”saman katon alle”.
 • Tietopankki tulee sisältämään jo aiemmin olemassa olevaa tietoa lajeista, mutta sovelluksen tarkoitus on tuoda nämä tiedot helposti saataville yhteen ja samaan paikkaan muidenkin lajia koskevien asioiden sekaan. Lisäksi tietopankkiin tuodaan tärkeää hiljaista tietoa esim. lajien turvallisuutta koskevista asioista, jotka on tähän saakka kulkenut harrastajien levittämänä vain suusta suuhun.
 • Keskustelupalstat tuovat sovellukseen ikään kuin vanhan foorumi-kulttuurin takaisin. Ominaisuuden tarkoituksena on tulla korvaamaan nykyiset Facebook-ryhmät mm. kamakirppis- ja kimppakyyti-ryhmät.
 • Taitokartta osiossa on tarkoitus tuoda selkeyttä lajien parissa etenemiseen. Avaamme mitä lentäminen on ja miten siinä voi määrätietoisesti kehittyä.

Paraportaalin käynnistämiseen tullaan tarvitsemaan lähitulevaisuudessa yhteistyötä kerhojen ja yhdistysten kanssa mm. tapahtumakalenterien luomisessa. Sovelluskehittäjät tulevat olemaan vielä myöhemmin yhteydessä suoraan esimerkiksi kerhojen puheenjohtajiin tai somevastaaviin.

Sovellus toteutetaan yhteisen hyvän puolesta, joten sovelluskehityksen työryhmä on avoin ottamaan vastaan ajatuksia, apuja ja ehdotuksia sovelluksen sisällöstä. Olethan yhteydessä jere.byman@lentotehdas.fi.

Kouluttajakurssit 2023

VPK-kurssi

 • Olli-Pekka Luomajoki ja Tomi Kallunki 25.–28.5. Immola, ilm. 31.3. mennessä oopee@oopee.fi
 • Jorma Löfgren ja Pauli Sillanpää 15.–18.6. Utti/Immola, ilm. 31.3. mennessä pauli@pauli.fi

Pakkolaukaisuhyppymestarikurssi

 • Kimmo Paularanta 8.–11.6. Oulu (täynnä, varasijalle voi ilmoittautua), ilm. 31.3. mennessä finskyservices@gmail.com

Novahyppymestarikurssi

Hanna ja Petri Lyden osa 1 17.–19.2., osa 2 10.–13.8. Utti

Tandemhyppymestarikurssi

 • Tomi Kallunki ja Olli-Pekka Luomajoki 11.–14.5. Immola, ilm. 31.3. mennessä skydive@gmail.com
 • THM-kertaus 21.–23.4. Immola, ilm. 31.3. mennessä oopee@oopee.fi

Kouluttajien jatkokoulutukset kerhoissa

Tänä vuonna eksaminaattorit jalkautuvat kerhoihin. Koulutuksia järjestetään kolme kertaa eri puolilla Suomea, osallistua voi kaikista kerhoista mihin tahansa näistä. Jos koulutusta on vain yhtenä päivänä, päivä on lauantai. Lisätietoa tulee maaliskuun loppupuolella.

 • Turku 13.–14.5.
 • Kuopio 1.–2.7.
 • Pohjois-Suomi paikka ja ajankohta avoin.

Vuoden 2023 tällä hetkellä tiedossa olevat kouluttajakurssit löytyvät myös Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuilta kohdasta Koulutus ja turvallisuus ja sieltä kouluttajakurssit. Sivua päivitetään tarvittaessa kauden edetessä.

Valmentajakoulutus

Viime keväänä asian tiimoilta pidettiin teoriakoulutusta valmennusseminaarin muodossa (tallenne ja kalvot löytyvät täältä). Seuraavaksi suunnitteilla olisi käytännön koulutuspäivä yhdellä/useammalla hyppykerholla. Ajankohta tulee olemaan kesällä 2023. Asia on vielä suunnitteluasteella, ja siitä tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Kilpailuasiaa

SIL:n maajoukkueurheilijat löytyvät LT:n verkkosivuilta. Mikäli Sinulla/joukkueellasi on halua osallistua EM-/MM-tason kilpailuihin kaudella 2023, otattehan välittömästi yhteyttä Laskuvarjotoimikuntaan lt@laskuvarjotoimikunta.fi), mikäli et ole niin jo tehnyt. Maajoukkueesta valitaan edustusurheilijat kansainvälisiin arvokilpailuihin.

Laskuvarjotoimikunnan Urheilijatuet 2023 ovat haettavissa. Urheilijat/joukkueet voivat hakea tukea kauden 2023 toimintaan toimittamalla vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostilla Laskuvarjotoimikunnalle (lt@laskuvarjotoimikunta.fi) 31.3. mennessä. Hakemuksessa on kerrottava kuka/ketkä tukea hakevat, miksi tukea haetaan, miten harjoitellaan, mikä on päätavoitekilpailu ja millaiset arvioidut kulut ovat. Painotus on MM-, EM- ja World Cup -kisaajilla. Jos kilpailu, johon tukea on haettu, perutaan, ei tukeakaan makseta. Tukipäätös tehdään LT:n kokouksessa toukokuussa ja jaettavan tuen maksimimäärä vuonna 2023 on yhteensä 8 000 €.

Lisäksi on haettavissa tukea urheilijoiden kansainvälisiin leireihin, ennätystapahtumiin ja valmennusleireille yhteensä maksimissan 500 €. Tämän hakemisen voi yhdistää erotellusti edelliseen hakemukseen tai hakea erikseen.

SM-kilpailukalenteri ja paljon muuta tärkeää asiaa kilpailijoille löytyy Ilmailuliiton Kilpaurheilu-sivuilta.

Vuoden ensimmäiset SM-kisat ovat vuorossa, kun Aeronautica Arenalla Pyhtäällä järjestetään tuulitunnelilentämisen Suomen mestaruuskilpailut 24.–25.2.23. Tuulitunnelilentäminen on huikea laji niin ensikertalaisille, harrastajille kuin katsojillekin. Kilpailun viralliset sivut osoitteessa https://aeronautica.fi/smkisat.

Fööni järjestää yhteistyössä Suomen Ilmailuliitto ry:n kanssa Fööni Open 2023 tuulitunnelilentämisen Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 24.-25.3.2023.

Muita laskuvarjolajin SM-kilpailuja kisataan kesällä Vesivehmaalla, Immolassa ja mahdollisesti Gryttjomissa Ruotsissa.

Kalustoasiaa

Talven selkä alkaa taittua pikkuhiljaa kohti kevättä ja alkaa olemaan korkea aika huollattaa hyppykalusto kevään ja kesän rientoja varten kuntoon.

Hyppyarjen kalustotietoisku, ajateltavaa ennen hankintaa – Jussi Sistonen

 • Käyttötarkoitus ja hyppylaji
  • FS, free, tarkkuus, CF è Yleisvarjo / erityisvarjo, eri lajeilla on erilaisia vaatimuksia => erilainen varjo
 • Oma kokemus ja taidot
  • Paljonko hyppyjä yhteensä?
  • Paljonko hyppyjä vuodessa?
  • Kuvunkäsittelytaidot nykyisellä varjolla?
  • Jos haluat vaihtaa pienempään, mieti miksi ja miten
  • Mitä jos vaihtaisit suurempaan ja opettelisit ensin sillä?
 • Eri varjotyyppien ja siipikuormien hyvät ja huonot puolet
  • 7- vai 9-tunnelinen? è Liitokulma ja vakaus
  • Kuinka elliptinen? è oppilaskuvutkin ovat nykyään lievästi elliptisiä
  • Siipikuorma è siipikuorman kasvaessa ovat vajaatoiminnot rajumpia
  • Avaukset?
  • Varaosat?
  • Merkki/hinta?
 • Hankintaan käytettävissä oleva rahamäärä
  • Uusi vai käytetty
 • Uutta osatessa
  • Käänny asiantuntijan puoleen
  • Kannattaa hankkia kokonaisuus yhdestä paikasta
 • Käytetyn varjon hankinta
  • Maltti on valttia
  • Valjaan sopivuus omiin mittoihin
  • Kunto/ikä
  • Tarkastusten ja VV-pakkauksen voimassaolo
  • Tarjonta kotimaa/ulkomaat
  • Hinnan määritys
  • Käytetyn väri on aina hyvä!

Asiasta enemmän löydät Jussin Turpaboogien esitelmästä. Siinä on myös paljon tärkeää tietoa omien varusteiden kunnon seuraamisesta, kaluston knopeista ja kaluston huollosta Suomessa. Kannattaa jokaisen tutusta!

Liiton toimiston terveiset

Laskuvarjolisenssit A, B, C tai D uusitaan OMA-SILMARI:ssa: https://oma.ilmailuliitto.fi.

Uuden lisenssin ja kouluttajakelpoisuuksien hakeminen tapahtuu lomakkeella kuten ennenkin: https://www.ilmailuliitto.fi/laji/laskuvarjourheilu/lisenssit-ja-kelpoisuudet.

Liiton jäsenkortti ja lisenssikortti löytyvät edellä mainitusta OMA-SILMARI:sta. Cardun käytöstä on luovuttu.

Yksityiskohtainen ohje lisenssien ja kouluttajakelpoisuuksien uusimiseen ja hakemiseen löytyy täältä.

Ilmailuliitto teetti julisteen kerhoille – kerhon vastuuhenkilö, tee tilaus heti!

Kerhot voivat tilata julisteen liitosta lähettämällä jäsen- ja toimistosihteerille sähköpostia osoitteella sil@ilmailuliitto.fi. Juliste on maksuton. Muistathan kertoa osoitteesi ja montako julistetta tilaat. Julisteita lähetetään kerhoille niin kauan, kun niitä riittää.

Turvallista kautta 2023!

Laskuvarjotoimikunta