Laskuvarjotoimikunnan kevättiedote 2024 – osa 1

Innokkaimmat ovat jo avanneet kotimaan hyppykauden, joten on taas aika laskuvarjotoimikunnan kevättiedotteelle. Tiedote on tänä vuonna kaksiosainen, toinen osa julkaistaan 6.3.

Tiedote pdf-muodossa.

Tässä tiedotteessa käsitellään:

 • LT:n kokoonpano 2024
 • Turpaboogie 17.–18.2.2024 – Kuulumiset
 • Turvallisuusilmoitusten kertomaa vuodelta 2023
 • Kouluttajakurssit 2024
 • Liiton toimiston terveiset

Tiedotteen osa 2 ilmestyy 6.3. ja siinä käsitellään:

 • Laskuvarjohyppääjän oppaan ja HPK:n hinta sekä tilaaminen
 • LT:n verkkosivut
 • Paraportal: Kaikki hyppytoiminta yhden katon alla
 • Kilpailuasiaa
 • Hyppykaluston hyvänäpito – Omistajan temppuja

LT:n kokoonpano 2024

 • Timo Kokkonen, puheenjohtaja ja tiedotus
 • Petri Lydén VPJ sekä oppilaskoulutus ja kuvunkäsittely
 • Henrik Erkkilä, tietojärjestelmät
 • Tomi Kallunki, tandemkoulutus ja kalustoasiat
 • Simo Leminen, kilpailu ja tuomarointi
 • Olli-Pekka Luomajoki, hyppylentäminen
 • Kimmo Paularanta, turvallisuus ja kouluttajakoulutus sekä verkkosivut
 • Jussi Sistonen, kalustoasiat ja kuvunkäsittely
 • Olli Tammi, oppilaskoulutus ja oppimisympäristöt
 • Leenä Väistö, vapaalentotunnelilentäminen ja valmennus

Toimikunnan jäsenet ovat hyppääjiä, jotka tekevät yhdistystyötä vapaaehtoisvoimin. Toimikunnan jäsenet tavoitat parhaiten sähköpostitse. Osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@laskuvarjotoimikunta.fi. Laskuvarjotoimikunnan yhteinen sähköpostilista on lt@laskuvarjotoimikunta.fi.

Hyppypuolen FAI-delegaattina ja varadelegaattina (ISC, Skydiving Commission) jatkavat Pasi Pirttikoski (delegaatti) ja Mauri Väistö (varadelegaatti).

Turpaboogie 17.–18.2.2024 – Kuulumiset

Laskuvarjourheilijoiden vuotuinen tapaaminen – Turpaboogie – järjestettiin Skydive Finlandin (SdF) ja Laskuvarjotoimikunnan toimesta Kouvolassa 17.–18.2.2024 paikkana hotelli Vaakuna. Paikalla oli yli 100 innokasta hyppäämisen harrastajaa kuuntelemassa monipuolisia esityksiä suomalaisten ja yhden ulkomaalaisenkin asiantuntijan voimin.

SdF:n työryhmä Terhi Lehtosen ja Satu Aholan johdolla olivat rakentaneet tapahtumaan erittäin mielenkiintoisen ja turvallisuushakuisen ohjelman. Tilaisuuden perinteisen aloituksen jälkeen kuultiin kaikkien kerhojen kuulumiset. Kaukaisimpana puhujana tapahtumassa oli etäyhteydellä mukana ollut Glauber Jackson Silva, joka luennoi otsikolla Tavoitteellisuuden kautta pitkä hyppyura. Kerosen Lasse piti tavoitteellisuuden myös keskiössä omassa esitelmässään Mitä kolme vuotta tavoitteellista swooppaamista on minulle opettanut. Turvallinen ja tavoitteellinen hyppääminen jatkui myös Pasi Pirttikosken, Ilmasirkuksen, ja Tatjana Maksudovin esitelmissä. Lydénin Petri kertoi meille, mitä Turvallinen ja onnistunut näytös- ja syrjähyppääminen ja Syrjähyppäämisen 101 ja ABC ovat. Lauantain päiväohjelma päätti Terhin Mitä tulevalla kaudella tapahtuu?.

Sunnuntai aamulla oli ensimmäisenä lauteilla Jari Lehti Ilmailuliiton toimistolta. Sitten ääneen pääsi Jere Byman, joka kertoi aiheista Turvallinen ja tavoitteellinen tuulitunnelilentäminen sekä Tulevaisuuden hyppysovellus Paraportal. Lentäjät Anna-Lena Wiik ja Valtteri Saarijärvi valistivat meitä hyppääjiä Pilottien näkökulmalla turvallisesta hyppylentämisestä. Kimmo Paularanta piti jo legendaariseksi muodostuneen ja seikkaperäisen katsauksen edellisen vuoden turvallisuusilmoituksien kertomaan. Viimeisen tunnin ennen kotiin pääsyä täytti LT: Uusi ja uudistuva materiaali, Kerhovierailut 2024, KalustoasiaaTimo Kokkonen, Eksaminaattorit, Tomi Kallunki. Lisää informaatiota pidetyistä esityksistä löytyy Laskuvarjotoimikunnan sivuilta.

Luentojen lisäksi ohjelmaan kuului lauantai-illan perinteinen palkintojen jako. Liiton laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehdellä oli kunnia ojentaa palkintoja vuonna 2023 menestyneille laskuvarjourheilijoille.

Ensin palkittiin uudet Suomen ennätykset. Wingsuitin (WS) Aika, Naiset, Suomen ennätys parani Tatjana Maksudovin toimesta. Uusi ennätys on 74,9 sekuntia. Marko Mäkelä teki ajan uudeksi yleisen sarjan ennätykseksi 86 sekuntia.

Ilmasirkus (Teemu Hietakari, Simo Leminen ja Jani Lyttinen) olivat jälleen parantaneet Canopy Formation (CF) 2-way sekvenssin ennätystä. Uusi ennätys on 29 pistettä!

CF-lajissa tehtiin kolme muutakin ennätystä. Kristiina Tiilas, Salla Kalsi ja Terhi Lehtonen tekivät 2-way sekvessissä uuden naisten ennätyksen 4 pistettä. Toinen ennätys oli, kun Pasi Pirttikoski, Matti Pirttikoski, Jari Lehti, Markus Rytömaa, Heikki Kammonen, Terhi Lehtonen ja Salla Kalsi tekivät 7-waylla 2 pistettä täyspuruilla. Kolmas oli 9-waylla 2 pistettä täyspuruilla, jossa olivat mukana Pasi Pirttikoski, Jukka Rönkkö, Terhi Lehtonen, Markus Rytömaa, Heikki Kammonen, Jari Lehti, Marko Paukkunen, Matti Pirttikoski ja Jukka Rönkkö.

Tunnelissa lajissa Formation Skydiving (FS) teki joukkue Purple Maze: Matthew Iles, Nadja Lönnroth, Eija Suvala ja Emilia Sormunen 1 kierroksen ennätykseksi 44 pistettä ja 10 kierroksen keskiarvoksi 25,4 pistettä.

Suomesta oli mukana FS-maailmanennätyksellä Pirre ja Jorma Löfgren. Ennätyksessä 108 hyppääjää muodostivat 3 eri kuviota yhdellä hypyllä siten, että kaikki otteet mm. piti irrottaa jokaisen kuvan välillä.

Laskuvarjotoimikunnan elämäntapapalkinnon sai kouluttaja ja kerhoaktiivi Mika ”Maik” Palonen. Elämäntapapalkinnon kriteereinä ovat:

 • Vähintään 25 vuotta ”elämäntapaa”.
 • Elämäntapa on auttanut huomattavasti lajia ja lajin parissa olevia.
 • Kansainvälinen toiminta tai todella merkittävä ja arvostettu kansallinen toiminta.

Vuoden laskuvarjourheilija – Nesteen malja – luovutettiin (etäyhteydellä) Jorma ”Jore” Löfgrenille. Valinta tehtiin todella pitkän ja ansiokkaan uran perusteella. Siitä pieninä poimintoina mainittakoon: Nova- ja tandemmesu ja Novakoulutuksen eteenpäin saattajia Suomessa, Nova mesuna 600+ hyppyä, tandemmesuna 270+ hyppyä, FS-valmennus, tunnelivalmennus 500+ tuntia, Maailmanennätyksiä FS: 400-way, 150-way tbs 2 pistettä, 108-way tbs 3 pistettä, 106-way 4 pistettä, 106-way 5 pistettä.

Laskuvarjotoimikunta onnittelee ennätyksiä tehneitä ja palkittuja!

Turvallisuusilmoitusten kertomaa vuodelta 2023

Hyppyvuosi 2023 oli hyppymäärältään hieman vilkkaampi kuin 2022, 36719 hyppyä. Kasvua oli noin 900 hyppyä. Oppilas- ja tandemhyppyjen määrä laski, mutta lisenssihyppääjien hyppymäärä kasvoi lähes 2000 hypyllä. Turvallisuusilmoituksia tehtiin 17 enemmän kuin edellisenä vuonna, 209.

Oppilastoimintaa koskevissa ilmoituksissa palattiin keskimääräiseen ilmoitusmäärään, ilmoituksia tehtiin 47. Suurin osa ilmoituksista koski alkeisoppilaita. Loukkaantumisten ja varavarjon käyttöä vaatineiden hyppyjen määrä laski edelliseen vuoteen verrattuna.

Itsenäisillä hyppääjillä sattui useita törmäyksiä ja lähellä törmäystä -tilanteita sekä vapaapudotuksessa että varjon varassa. Kouluttajat tekivät myös tarkastusvirheitä, erityisesti hyppylasien kireyden tarkastamisessa oli puutteita.

Automaattilaukaisin pelasti kaksi hyppääjää. Varavarjotoimenpiteiden säännöllinen harjoittelu lisää hyppyturvallisuutta. Myös toimintaa erilaisissa vaara- ja poikkeustilanteissa kannattaa harjoitella ainakin mielikuvaharjoituksina sekä tarvittaessa kerrata oikeat toimintatavat laskuvarjohyppääjän oppaasta.

Laskuvarjon pakkaaminen ajatuksen kanssa säästää rahaa ja edistää terveyttä. Huolellinen pakkaaminen saattaa estää kovan avauksen ja siitä mahdollisesti aiheutuvan loukkaantumisen.

Pokanvanhimman tulee seurata ohjeistaessaan pokaa, että jokainen hyppääjä kuuntelee ohjeet ja tietää ainakin edellään ja perässään lähtevien hyppysuunnitelmat.

Kimmon Turpaboogien esitelmä löytyy LT:n sivuilta. Ja jos haluat tulostaa kerhon seinälle tms. edellä olleen QR-koodin, niin siihen löytyy valmista materiaalia täältä.

Kouluttajakurssit 2024

VPK-kurssi

 • Hanna ja Petri Lyden 9.–12.5. Alavus, lisäksi 2 etäiltaa ennen kurssia, illat sovitaan kurssilaisten kesken, täynnä info@skyflow.fi
 • Olli-Pekka Luomajoki ja Tomi Kallunki 15.–19.5. Immola tai Utti, 6 paikkaa, ilm. 31.3. mennessä oopee@oopee.fi
 • Jorma Löfgren ja Pauli Sillanpää 23.–26.5. Utti, ilm. 31.3. mennessä jorma.lofgren@gmail.com

Pakkolaukaisuhyppymestarikurssi

 • Hanna ja Petri Lyden 29.3.–1.4. Alavus, lisäksi 2 etäiltaa ennen kurssia, illat sovitaan kurssilaisten kesken, 5 paikkaa, ilm. 28.2. mennessä info@skyflow.fi

Tandemhyppymestarikurssi

Kouluttajien jatkokoulutukset kerhoissa

Tänäkin vuonna eksaminaattorit jalkautuvat kerhoihin. Koulutuksia on neljä: Jyväskylässä, Jämillä, Utissa ja Vesivehmaalla. Osallistua voi kaikista kerhoista mihin tahansa näistä. Koulutuspäivä on lauantai, kesto noin 8 tuntia sisältäen lounastauon. Vesivehmaan koulutuspäivä on sunnuntai. Lisätietoa tulee maaliskuun loppupuolella, tarkemmat kellonajat sovitaan eksaminaattoreiden ja kerhon edustajien kesken.

 • Jyväskylä 15.6.
 • Jämi peruttu
 • Utti 28.4.
 • Vesivehmaa 16.6.

Vuoden 2024 tällä hetkellä tiedossa olevat kouluttajakurssit löytyvät myös Laskuvarjotoimikunnan verkkosivuilta kohdasta Koulutus ja turvallisuus ja sieltä kouluttajakurssit. Sivua päivitetään tarvittaessa kauden edetessä.

Liiton toimiston terveiset

Jäsenrekisteri SILMARI

Ilmailuliiton jäsenen oma sähköinen jäsenkortti löytyy SILMARI-jäsenrekisteristä osoitteesta https://oma.ilmailuliitto.fi/. Voit kirjautua palveluun sähköpostiosoitteellasi. Palvelussa voit uusia A-, B-, C- tai D-laskuvarjolisenssit, tarkistaa jäsentietosi, lukea uusimmat Ilmailu-lehdet, tehdä urheilijasopimuksen, ostaa FAI-lisenssin ja vaikka tulostaa jäsenkortin. Lisäohjeet: https://www.ilmailuliitto.fi/laji/laskuvarjourheilu/.

Jäsenvastaavien näkymä oman kerhon tietoihin löytyy osoitteesta https://silmari.ilmailuliitto.fi/.

Jos huomaat toimimattomuutta, et pääse kirjautumaan palveluun tai tarvitset lisätietoa jostain asiasta, ota yhteyttä sähköpostitse sil@ilmailuliitto.fi.

Ilmailuliiton jäsenedut 2024

Vakuutukset säilyivät laskuvarjohyppääjille ja laskuvarjokerhoille lähes samanlaisina kuin olivat 2023. Ainoa muutos Sporttiturvaan on omavastuuosuus, joka on 200 euroa vuonna 2024 (noussut siis 100 €). Vakuutusyhtiön mukaan liitto on maksanut vakuutusyhtiölle vähemmän kuin mitä vakuutusyhtiö on maksanut korvauksia ulospäin. Tämän hillitsemiseksi oli pakko tehdä jotain. Löydät kaikki jäsenedut näppärästi edellä mainitusta SILMARI-jäsensovellutuksesta alavalikon kohdasta ”Jäsenedut” sekä https://www.ilmailuliitto.fi/vakuutukset/.

Kohti kautta 2024

Jos hyppäätte talvella, muistakaa lämmin ja kireä vaatetus. Ilmavirta työntää helposti untuvatakin avauskahvojen päälle. Harrastus ja/tai mahdollinen koulutus jatkuu kuitenkin keväällä mahdollisien muutamien talvihyppyjen jälkeen.

Monet kerhot järjestävät myös turvallisuuspäivän kaikille hyppääjilleen ennen kauden alkua. Niihin kannattaa osallistua. Koskee aloittelijoista konkareihin. Kannattaa myös selata Laskuvarjohyppääjän opasta talvitauon aikana. Se on myös osa harrastusta, kesä tulee taas.

Seuraa kerhosi viestintää (some, kerhon nettisivut jne.) milloin toiminta alkaa ja hyppää mukaan!

Uusille harrastajille vinkiksi, että kerholle voi mennä myös ns. hengailemaan, katsomaan toimintaa, juomaan kahvit ja juttelemaan koulutusorganisaation kanssa jatkosta. Aurinkoiset kevätpäivät ovat jo käsillä 😊

Muista jatkaa Suomen Ilmailuliiton jäsenyyttä. Jäsenmaksu tulee olla maksettuna ENNEN tapaturmaa, jotta siitä aiheutuneet kulut olisivat korvattavissa.

Turvallista kautta 2024!

Laskuvarjotoimikunta

lt@laskuvarjotoimikunta.fi

www.laskuvarjotoimikunta.fi

www.facebook.com/Laskuvarjotoimikunta